Jest to kucharz, autor i prezenter wielu programów o tematyce kulinarnej (“Kuchnia z Okrasą” i “Okrasa łamie przepisy” na TVP 1 oraz “Smaki czasu z Karolem Okrasą “ na TVP 2). Karol Okrasa mówił nie tylko o kuchni, ale też porównał ją do wymarzonego zawodu i wyborze kierunku kształcenia. Wysoko i pozytywnie ocenił utworzenie kierunków o profilach gastronomicznych we wspomnianej placówce. -Ważne by to co się robi było fajne, by kochać to co się robi i na dodatek by to się opłacało – mówił Karol Okrasa. Dodał również, że tym spotkaniem chciał zarazić uczestników pasją. -Bez znaczenia jaki zawód wybierzecie, musicie być tylko pewni, że to kochacie. Czy ja byłem pewien jak wybierałem szkołę gastronomiczną, że będzie to moja pasja? Ten, który jest świadomy tego co będzie robił przez resztę życia wybierając szkołę kiedyś ponadpodstawową, a dzisiaj ponadgimnazjalną jest geniuszem. Mnie do wykonywania tego zawodu namówili po części rodzice, za co jestem im wdzięczny – opowiadał.
Przeczytaj także wywiad z Karolem Okrasą!
W przygotowywaniu dania pomagali mu wybrani z sali goście. W trakcie procesu tworzenia potrawy mistrz kuchni szczegółowo opowiadał o każdym jego składniku, przypominając również historie. Szczególny nacisk kładł na składniki oraz przyprawy wykorzystywane przez kuchnię staropolską. Efektem było stworzenie dania składającego się z marynowanej ryby w cukrze i soli (która była wędzona sianem) z sałatką i kaszą gryczaną. Na koniec podzielono porcje i każdy z gości mógł skosztować wyśmienitego dania, którego aromatu i zapachu oraz smaku opisać nie sposób.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?