Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Brzozie, które przygotowało gołąbki w sosie pomidorowym. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2018 r.
Koło Gospodyń Wiejskich w Brzozie powstało w 1958 r., choć pierwsze organizacje gromadziły się jeszcze w 1956 r. przy kółkach rolniczych. Grupa zajmuje się organizacją licznych imprez wiejskich zrzeszających mieszkańców, jak dzień dziecka, dzień kobiet, czy dzień matki, a także uczestniczy w dożynkach wiejskich i zawodach strażackich oraz reprezentuje wiejską społeczność. KGW bierze również udział w licznych wydarzeniach kulinarnych, jak np. smaczkach kobierskich, festynie wieprzowiny, czy gotowaniu z Okrasą. Obecnie KGW zrzesza 24 członkiń. Przewodniczymi były: Stefania Całujek (1956-1958), Marta Porowska (1958), Władysława Kmiecik (1959-2004), Mariola Szczublewska (2004-2008) oraz Aleksandra Opiła (od 2008 r.).
Karkówka pikantna
Produkty:
-2 kg karkówki,
-1 pikantny ketchup,
-5 średnich cebul,
-przyprawa Delikat do mięs,
-słoik ogórków konserwowych,
-tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
Mięso pokroić w grubsze plastry, lekko rozbić i posypać Delikatem, posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Pokroić ogórki. Przygotowane plastry mięsa układać w wysmarowanej formie na przemian z warstwami cebuli, ogórków i ketchupu. Całość odstawić na 5-6 godzin. Po tym czasie włożyć naczynie z mięsem do piekarnika w temp. 200°C na godzinę.
___________________---
źródło: gloswielkopolski.pl/x-news.pl.
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?