W skrócie
Klasyczny stek wołowy można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Najczęściej na stek wybierane są szlachetniejsze części wołowiny. Świetnym wyborem na zrobienie steku będzie rostbef, antrykot (fachowo określany rib eye) albo okolice szpondra nazywany też stekiem skirt. W zależności od grubości kości w wersji rib eye należy wydłużyć czas smażenia steku. Zobacz przepis na prosty przepis na stek z rostbefu.
Soczysty stek – przepis z rostbefu
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 steki z rostbefu,
- 3 g soli,
- 5 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 100 g klarowanego masła.
Jak usmażyć stek?
Przygotowanie:
- Z mięsa trzeba odciąć srebrną skórkę, ścięgna i warstwę tłuszczu. Mięso należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby steki nabrały temperatury pokojowej. Będzie to trwać około 30 minut.
- Mięso można posypać solą, aby włókna zdążyły zmięknąć.
- Przed smażeniem trzeba steki oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Patelnię o grubym dnie lub patelnię grillową należy rozgrzać i rozpuścić na niej masło klarowane.
- Steki należy smażyć do momentu, aż osiągnięcie pożądany poziom miękkości mięsa.
- Krwisty stek można otrzymać, gdy mięso po dotknięciu będzie lekko się uginać. Średniokrwiste danie będzie stawiać delikatny opór. Dobrze wysmażony będzie stawiać opór pod palcem.
- Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, stek należy wyjąć z patelni i odłożyć na deskę, aby mięso odpoczęło, a wszystkie soki wewnątrz się wystudziły. Zajmie to około 10 minut.
- Gotowy stek trzeba kroić w poprzek włókien, aby zachować delikatną strukturę.
Co podać do steka?
Tradycyjnie stek wołowy podawany jest z surówką coleslaw oraz frytkami. Klasyczną porcję mięsa można podawać także z pieczonymi ziemniakami. Do steków można także podawać klasyczną mizerię, sałatkę z pomidorów albo surówkę z jabłka i z pora. Stek można także podawać z pieczoną fasolką szparagową lub kiszonymi ogórkami.
Zobacz przepis na purée ziemniaczane do steku:
Gumowy stek na obiad
Niekiedy stek wychodzi gumowy i trudno go gryźć. Przyczyny takiego stanu mogą być dwie. Pierwsza z nich to nie ogrzanie mięsa wołowego do temperatury pokojowej. Druga przyczyna, to zawijanie usmażonego steku w folię aluminiową. Taki pakunek pozostawiony do ostygnięcia może zaparzyć mięso. Aby mięso nie było zbyt twarde, należy je krótko smażyć. Zajmuje to około 3-4 minuty i najlepiej sprawdzać stopień wysmażenia palcem lub termometrem kuchennym. Warto zapamiętać, że krwisty stek ma 46°C, średniokrwisty będzie miał wewnątrz temperaturę 52° C, a krwisty 63° C.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?