MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Lepiej mieć jedną parę dobrych butów na obcasie niż kilka...
fot. 123 RF

Jak dobrać buty na obcasie i wytrzymać w nich cały dzień bez otarć i bólu?

Inwestycja w buty się opłaca

Lepiej mieć jedną parę dobrych butów na obcasie niż kilka tańszych i źle wykonanych. Wybieraj szpilki tylko skórzane, które przylegają do nogi i nigdzie nie uciskają. Jeśli wkładka wewnętrzna wykonana jest ze sztucznego materiału, wymień ją na skórzaną. Inaczej noga nie będzie oddychała i się spoci, co może się skończyć dyskomfortem i otarciami. Ważne jest też, aby idealnie dopasować buty do stopy. Na zakupy wybierz się po południu lub wieczorem, kiedy nogi są bardziej zmęczone i mogą być nieco opuchnięte. Szpilki powinny być o centymetr dłuższe niż stopa. Załóż je na obydwie nogi i koniecznie przejdź się kilka razy po sklepie. Wówczas zweryfikujesz, czy jest ci w nich wygodnie i czy dobrze dobrałaś rozmiar. Chodząc po sklepie, zwróć uwagę, czy stopa nie wpada w głąb buta i jak się przenosi ciężar ciała (powinien się rozkładać na całej stopnie, a nie na jej przedniej części).

Na co jeszcze powinnaś zwrócić uwagę?
- na szerokość noska (buty z wąskim noskiem będą mniej wygodne),
- stabilność obcasa (im cieńsza szpilka, tym mniejsza równowaga),
- stabilność buta (zabudowane buty są bardziej stabilne).

Zobacz również

Zawody rowerkowe Gazety Wrocławskiej. Genialna zabawa i potężne emocje |ZDJĘCIA

Zawody rowerkowe Gazety Wrocławskiej. Genialna zabawa i potężne emocje |ZDJĘCIA

Bicyklomania 2024. Tłumy miłośników rowerów w Dębicy

Bicyklomania 2024. Tłumy miłośników rowerów w Dębicy

Polecamy

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem

Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

TYLKO U NAS
Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik