Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Wielka Brytania przekaże Polsce myśliwce. "Będą patrolować polskie niebo"

Wielka Brytania przekaże Polsce myśliwce. "Będą patrolować polskie niebo"

Kibice Radomiaka na ostatni wyjazd w sezonie udadzą się 18 maja w sobotę

Kibice Radomiaka na ostatni wyjazd w sezonie udadzą się 18 maja w sobotę

Polecamy

Sprawa pożaru hali z niebezpiecznymi odpadami przedłużona. Ewakuacja była konieczna?

Sprawa pożaru hali z niebezpiecznymi odpadami przedłużona. Ewakuacja była konieczna?

Nowy prezes Sądu Okręgowego w Krakowie. Decyzję ministra krytykuje przewodnicząca KRS

Nowy prezes Sądu Okręgowego w Krakowie. Decyzję ministra krytykuje przewodnicząca KRS

Taśmy posła Gomoły. Prokuratura wszczęła śledztwo

Taśmy posła Gomoły. Prokuratura wszczęła śledztwo