Gotowanie jest sztuką oraz bywa pasją życia

Paweł Krawulski
Paweł Krawulski
Marcin Pondel, właściciel restauracji ,,Pasja”, spotkał się z najmłodszym pokoleniem kucharzy. Uczniom Zespołu Szkol Ponadpodstawowych w Zdunach nie tylko opowiadał o swojej pracy, ale przygotował wraz z uczniami smaczne dania.

ZSP w Zdunach, to jednostka oświatowa, której kadra stawia głownie na 2 rzeczy: zdobywanie wiedzy przez uczniów oraz naukę praktyczną zawodu. Dlatego zaproponowała swoim wychowankom udział w warsztatach kulinarnych. Zorganizowano je w ramach projektu Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego zatytułowanego ,,dobre kształcenie miarą sukcesu”. Wybór organizatora zajęć był nieprzypadkowy. Marcin Pondel jest kucharzem z wieloletnim stażem. Do tego to pasjonat, który sam w przeszłości podjął mysi o założeniu restauracji i prowadzenia tej niełatwej działalności gospodarczej. Restauracja jest dla niego nie tylko miejscem pracy ale również pasją, o czym świadczy nazwa restauracji. -

Pasję również widać w daniach przygotowanych przez pana Marcina. Warsztaty dla młodzieży miały pokazać jak łatwo oraz w krótkim okresie można ugotować potrawy wykwintne

- opowiada wicedyrektor placówki Renata Błażejczyk. Uczniowie oczarowani opowieściami restauratora, zabrali się ochoczo do pracy. Największym zdziwieniem był dla uczestników fakt, jak przygotować dania z określonej, niewielkiej liczb produktów. Kucharz tłumaczył jak należy wówczas postąpić, by na stole królowały pyszne, wykwintne oraz niespotykane nigdzie dania. Okazało się szybko, że wykorzystując produkty znane od lat w rodzimej kuchni, można uzyskać wyrafinowany smak. Wszak do zadań kucharza należy również zadziwienie smakoszy. Potrafi on uwodzić odbiorcę smakiem, ale i prezentacją danej potrawy. Znana prawda naucza, że „jemy” oczami – i tak właśnie było podczas warsztatów.

W szkole unosiły się pyszne zapachy, pobudzające wyobraźnię i apetyt. Uczestnicy mogli skosztować pikantnych, słodkich ale i tradycyjnych smaków. Dowiedzieli się przy tym o możliwościach jakie daje prowadzenie własnej restauracji. Pondel dzielił się też wielką miłością i pasją do gotowania oraz wskazywał cechy zawodowego kucharza. Snuł przy tym opowieści o młodzieży czy produktach, jakie sam wytwarza w swojej restauracji (np. podał przepis na ocet jabłkowy czy wskazywał jak przygotować wyroby masarskie- przyp. red.. Podczas przyrządzana dań tłumaczył z jakim zamiłowaniem odkrywa nowe smaki i t wykorzystując rodzime produkty. Uczniom udział w warsztatach przypadł do gustu, a spędzony na przygotowania dań czas uważają za bardzo owocny.

Serdecznie dziękujemy panu Marcinowi za poświęcony czas oraz przekazane cenne uwagi, wskazówki i możliwość obserwacji jak ważne jest „kochać swoją pracę”-

mówią zgodne uczestnicy.

Tych produktów nie łącz z kawą, bo sobie zaszkodzisz!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie