Nasza Loteria

Gołąbki w sosie pomidorowym. Niezwykły przepis KGW w Lutogniewie [ZDJĘCIA]

Łukasz Cichy
Łukasz Cichy
Polska Press Grupa przygotowała w 2018 r. książkę kulinarną pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce”. W tym celu odwiedziliśmy kilka grup i kół gospodyń wiejskich z terenu naszego powiatu, które zaprezentowały nam swoje specjały.

Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie, które przygotowało gołąbki w sosie pomidorowym. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2018 r.

Koło Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie powstało w 1957 r. Na zebraniu założycielskim przewodniczącą obrano Katarzynę Nowak. Celem głównym organizacji była integracja mieszkańców wsi, pielęgnowanie tradycji i folkloru oraz pomoc rolnikom. Członkinie organizowały liczne konkursy na najpiękniejszy ogródek, kwiaty, kursy gotowania oraz pieczenia, a także haftu i szydełkowania, rolnicze oraz prelekcja nt. zdrowia. Organizowało one również lub włączały się w dożynki wiejskie, imprezy karnawałowe i sylwestrowe, także przeznaczyły datki na Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Od wielu lat wykonują one również wieniec dożynkowy. Przewodniczącymi były: Katarzyna Nowak (1957-1974), Anna Śpitalniak (1974-1999), Małgorzata Marszałek (1999-2011), Monika Kwiatkowska (2011-2015) oraz Ewa Ziajka (od 2015 r.). Obecnie KGW skupia 51 członkiń i 11 honorowych.

Gołąbki
Składniki:
3 x 100 g ryżu parboiled, 1 kg zmielonej wieprzowiny z łopatki, główka białej kapusty, koncentrat pomidorowy 150-190 g, ketchup, cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pieprz, sól, vegeta, maggi, majeranek, pieprz cayenne, 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
W kapuście wyciąć głąb i podgotować główkę w dużym garnku. W drugim garnku ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Sparzone liście kapusty wyjąć i ostudzić. Wyrobić ręcznie mięso, dodając jajka, majeranek, pieprz, pieprz cayenne, maggi i vegetę. Na końcu dodać 2 literatki zimnej wody, ryż i całość wymieszać. Masę nakładać na przestudzone liście iformować gołąbki. Smażyć w oleju z obu stron.
Przygotowanie sosu: Koncentrat pomidorowy przesmażyć na oleju, a po uzyskaniu ciemniejszej barwy dodać pół tubki ketchupu. Dodać przyprawy: maggi, cukier, pieprz i sól. Całość wymieszać i zredukować. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem do miękkości.

źródło: gloswielkopolski.pl/x-news.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

NaM - Podlaskie ligawki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto