Gołąbki w sosie pomidorowym. Niezwykły przepis KGW w Lutogniewie [ZDJĘCIA]

Łukasz Cichy
Łukasz Cichy
Polska Press Grupa przygotowała w 2018 r. książkę kulinarną pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce”. W tym celu odwiedziliśmy kilka grup i kół gospodyń wiejskich z terenu naszego powiatu, które zaprezentowały nam swoje specjały.

Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie, które przygotowało gołąbki w sosie pomidorowym. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2018 r.

Koło Gospodyń Wiejskich w Lutogniewie powstało w 1957 r. Na zebraniu założycielskim przewodniczącą obrano Katarzynę Nowak. Celem głównym organizacji była integracja mieszkańców wsi, pielęgnowanie tradycji i folkloru oraz pomoc rolnikom. Członkinie organizowały liczne konkursy na najpiękniejszy ogródek, kwiaty, kursy gotowania oraz pieczenia, a także haftu i szydełkowania, rolnicze oraz prelekcja nt. zdrowia. Organizowało one również lub włączały się w dożynki wiejskie, imprezy karnawałowe i sylwestrowe, także przeznaczyły datki na Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Od wielu lat wykonują one również wieniec dożynkowy. Przewodniczącymi były: Katarzyna Nowak (1957-1974), Anna Śpitalniak (1974-1999), Małgorzata Marszałek (1999-2011), Monika Kwiatkowska (2011-2015) oraz Ewa Ziajka (od 2015 r.). Obecnie KGW skupia 51 członkiń i 11 honorowych.

Gołąbki
Składniki:
3 x 100 g ryżu parboiled, 1 kg zmielonej wieprzowiny z łopatki, główka białej kapusty, koncentrat pomidorowy 150-190 g, ketchup, cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pieprz, sól, vegeta, maggi, majeranek, pieprz cayenne, 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
W kapuście wyciąć głąb i podgotować główkę w dużym garnku. W drugim garnku ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Sparzone liście kapusty wyjąć i ostudzić. Wyrobić ręcznie mięso, dodając jajka, majeranek, pieprz, pieprz cayenne, maggi i vegetę. Na końcu dodać 2 literatki zimnej wody, ryż i całość wymieszać. Masę nakładać na przestudzone liście iformować gołąbki. Smażyć w oleju z obu stron.
Przygotowanie sosu: Koncentrat pomidorowy przesmażyć na oleju, a po uzyskaniu ciemniejszej barwy dodać pół tubki ketchupu. Dodać przyprawy: maggi, cukier, pieprz i sól. Całość wymieszać i zredukować. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem do miękkości.

źródło: gloswielkopolski.pl/x-news.pl.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie