Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

EDUKACJA: III Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w ZSP nr 3 w Krotoszynie [ZDJĘCIA]

Redakcja
arch. ZSP nr 3 Krotoszyn
We wtorek, 3 marca odbył się III Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”, który został zorganizowany przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II nr 3 w Krotoszynie pod patronatem Starosty Krotoszyńskiego oraz Prezesa Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.

Konkurs adresowany był do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym z powiatu krotoszyńskiego. Konkurs miał zachęcić młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez otwartość i aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego oraz kultywowanie i pogłębianie wiedzy i sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej, podniesienie poziomu kształcenia zawodowego. Kulinarne zmagania przyczyniły się do rozwijania współzawodnictwa pomiędzy uczniami oraz nawiązywania współpracy między szkołami. Stał się okazją do rozwoju uzdolnień i zainteresowań, a także promocją talentów młodych kucharzy.

Temat tegorocznego konkursu brzmiał: „Smaki dzieciństwa – pierogi w roli głównej jako Polskie Skarby Kulinarne”. Uczestnicy mogli wykazać się kreatywnością i pomysłowością przygotowując i eksponując potrawy. Do przygotowania wyrobów konkursowych można było wykorzystać różnorodne produkty spożywcze, które określone były w regulaminie. Na przygotowanie wyrobów konkursowych uczestnicy mieli 45 minut. W konkursie udział wzięło 5 uczniów szkół ponadpodstawowych i 9 zespołów dwuosobowych ze szkół podstawowych. Wszystkie dania konkursowe uczniów biorących udział w konkursie były wykonane na bardzo wysokim poziomie. W skład komisji konkursowej powołanej przez dyrektora ZSP nr 3 do przeprowadzenia konkursu weszli: przewodniczący Mariola Kaczmarek - nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych w ZSP nr 3, Dominik Bielawny – właściciel restauracji „U Bielawnego”, Carlos Contreras – właściciel restauracji „Bistro Cafe & Tapas”, P. Marcin Pondel – właściciel i szef kuchni restauracji „Pasja”, Piotr Wawrzyniak –właściciel restauracji „Wawrzyniak” z Perzyc oraz dwie z Pań opiekujących się młodzieżą biorącą udział w konkursie: Honorata Paluszkiewicz – Flak oraz Marta Sroczyńska.

Ocenie Jury podlegało: przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm, zużycie surowca, wygląd i aranżacja wyrobu, dobór składników, walory smakowe, oryginalność wyrobu oraz sposób i estetyka podania wyrobu. Komisja konkursowa III Powiatowego Konkursu Gastronomicznego w kategorii uczniów szkół ponadpodstawowych przyznała: I miejsce – Mateusz Szych – ZSP nr 3 Krotoszyn za pierogi z kaczką, wątróbką i sosem ogórkowym II miejsce – Krzysztof Lisiak – ZSP nr 2 Krotoszyn za pierogi pieczone z pasztetem z wątróbką i konfiturą z żurawiny III miejsce – Marta Gniazdowska – BS I stopnia Kobylin za pierogi ruskie W kategorii uczniów szkół podstawowych: I miejsce – Zuzanna Nowak i Kamil Brdys – SP Kobylin za pierogi z serem i polewą malinową II miejsce – Wiktoria Wolniak i Marcelina Gruszczyńska - SP nr 5 Krotoszyn za pieczarki z serem i cebulą III miejsce – Zofia Nalewajko i Anna Poczta – SP nr 5 Krotoszyn za pierogi ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Za udział w konkursie szkoły oraz uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów imprezy. Podczas konkursu uczestnikom, opiekunom i zaproszonym gościom organizatorzy umilili czas pokazem filmów promujących szkołę oraz słodką przekąską w kawiarence przygotowanej przez młodzież. Punktem kulminacyjnym był pokaz kulinarny przygotowany przez Dominika Bielawnego, właściciela restauracji „U Bielawnego”. Wraz z szefem swojej kuchni – absolwentem naszej placówki Jakubem Durczyńskim - przygotowali zupę tajską.

Szczególne podziękowania należą się sponsorom, którymi są: Starostwo Powiatowe w Krotoszynie, Krotoszyńska Izba Rzemieślnicza, Rada Rodziców działająca przy ZSP nr 3, Restauracja „U Bielawnego”, Hotel Restauracja „Wawrzyniak” z Perzyc, Restauracja „Pasja” ze Zdun, Hotel „Zajazd pod Szyszkami” z Krotoszyna, Drukarnia Karol Sędziak - Anilon, Ilona, Karol Koziarscy - Hurtownia napojów Nowak, Firma Ochmann – wytwórnia betonu, ROBJACK S. C. Robert Ratajczak, Jacek Szymański - Media Sort Karol Kałużny - Color Shirt, ZSP nr 3 oraz Koło Gastronomiczne działające przy szkole.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

O TYM SIĘ MÓWI: U pani Anny nie stwierdzono koronawirusa [ZD...

Poczwórna uroczystość u Aktywnych Seniorów z Krotoszyna [ZDJ...

KROTOSZYN: Skwer naszej Biblioteki Publicznej im. A. Fiedler...

Od lewej: Eugeniusz Ratajczak, trener Waldemar Konieczny, Lech Pauliński

SPORT: LKS Ceramik Krotoszyn ma już 50 lat. Poznajcie bogatą...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto