Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski...
fot. Adam Wojnar/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Miodek turecki i misie

Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski przysmak na Wszystkich Świętych. To różnokolorowe, nieregularne kawałki karmelizowanego cukru o różnych smakach (najczęściej waniliowy, śmietankowy i kakaowy), z dodatkiem orzeszków ziemnych. Sprzedawany jest w przezroczystych foliowych rożkach w dwóch wersjach – twardej oraz kruchej i miękkiej. Twardy miodek turecki trzeba długo ssać – w przeciwnym razie przyklei się do zębów.

Inne słodkości, jakie można dostać na krakowskich nekropoliach, to misie, czyli wafelki wypełnione słodkim kremem.

Zobacz również

Rosjanie uderzyli w kierunku Charkowa. Celem strefa buforowa przy granicy?

Rosjanie uderzyli w kierunku Charkowa. Celem strefa buforowa przy granicy?

Wielkowiejski Targ pod Krakowem. Będą regionalne produkty i rozmowy o pszczołach

Wielkowiejski Targ pod Krakowem. Będą regionalne produkty i rozmowy o pszczołach

Polecamy

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?

Matura rozszerzona z WOS-u 2024 zakończona. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE

Matura rozszerzona z WOS-u 2024 zakończona. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE