MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają...
fot. maxmann/Pixabay

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Sałata – dobra dla układu trawiennego

Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają dość duże ilości potasu i beta-karotenu, przekształcanego przez organizm w witaminę A. Chlorofil znajdujący się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na zarówno na nasz układ naczyniowy, jak i na mikroflorę jelitową. Sałaty działają też alkalizująco, pomagając zwiększyć pulę niezbędnych związków mineralnych w organizmie.

Zjedzenie większej porcji sałaty dostarczy duże ilości błonnika pokarmowego, co sprawie, że na dłuży czas zapewni nam uczucie sytości. Wiosną najlepiej sięgać po młodą sałatę masłową, rukolę i roszponkę.

Zobacz również

Gorący imprezowy weekend w Prywatce w Koszalinie. Tak bawili się mieszkańcy [ZDJĘCIA]

Gorący imprezowy weekend w Prywatce w Koszalinie. Tak bawili się mieszkańcy [ZDJĘCIA]

III runda Pomorskiej Ligi Ratownictwa Wodnego w Sopocie

NOWE
III runda Pomorskiej Ligi Ratownictwa Wodnego w Sopocie

Polecamy

Co z podwyżkami dla nauczycieli od nowego roku? Kolejne spotkanie MEN i związków

Co z podwyżkami dla nauczycieli od nowego roku? Kolejne spotkanie MEN i związków

Nie będzie wyjątkowego znaczka z okazji święta Wielkopolan. "Skandaliczna decyzja"

Nie będzie wyjątkowego znaczka z okazji święta Wielkopolan. "Skandaliczna decyzja"

Zobacz, co spędza sen z powiek mieszkańcom polskich miast i wsi

Zobacz, co spędza sen z powiek mieszkańcom polskich miast i wsi