Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

AKTYWNIE: Młodzież z ZSP nr 2 w Krotoszynie już wie jak nie marnować żywności [ZDJĘCIA]

Redakcja
W ramach Projektu ECOWASTE 4 FOOD Interreg Europe pod patronatem Samorządu Województwa Wielkopolskiego finansowanego z funduszy europejskich uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w Wielkim Tygodniu Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności.

Uczniowie uczestniczyli w wykładzie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i w warsztatach w restauracji Concordia Teste. Podczas wykładu prowadzonego przez panią prof. Annę Gramzę – Mikołajczyk dowiedzieli się, że w Polsce rocznie marnuje się 9 ton żywności i dlatego nasz kraj znajduje się na 5 miejscu wśród państw UE pod względem marnotrawstwa. Prowadząca wykład zachęcała wszystkich do oszczędzania żywności zwłaszcza w naszych domach, gdyż jak się okazuje najwięcej żywności marnuje się właśnie w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych. Dlatego na przykład warto warzywa z rosołu wykorzystać do sporządzenia sałatki jarzynowej, a niezjedzone ziemniaki z obiadu zużyć na kluski śląskie. Na uniwersytecie uczniowie mieli okazję wziąć udział w ćwiczeniach „Tworzenie receptur z surowców niewykorzystanych w produkcji potraw” i zobaczyć laboratorium analizy sensorycznej, gdzie zostali poddani badaniu na daltonizm smakowy i przeprowadzili ocenę konsumencką mleka i czekolady.

Dalsza część tego wspaniałego dnia upłynęła w restauracji Concordia Teste, przyjaznej dla wegetarian i wegan oraz serwującej posiłki bezglutenowe. Warsztaty zostały przeprowadzone przez szefa kuchni tej restauracji - Pana Tomasza Olewskiego. Młodzież pod jego okiem, w ramach akcji niemarnowania żywności, przygotowała trzy potrawy, których bazą był kalafior : palone purre z kalafiora, smażony kalafior z rodzynkami i koperkiem oraz macerowany kalafior w oliwie szczypiorkowej, natomiast z „odpadków” kalafiora przygotowała chipsy, które posłużyły jako element dekoracji potraw. Dzięki warsztatom uczniowie pogłębili swoją wiedzę praktyczną. Z kolei wykład na uniwersytecie uświadomił wszystkim, jak wielkim problemem jest marnotrawstwo.

Temat ten będzie kontynuowany podczas spotkania z Karolem Okrasom, które zostanie zorganizowane wiosną 2020 r w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krotoszynie. Adresowane będzie ono do uczniów szkół podstawowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto