Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej zakończyły już kontrolę. Przynajmniej na jakiś czas, bowiem kolejne są kwestią czasu. – Pierwsza kontrola, jak już informowaliśmy, wykazała znaczne ilości mięsa i wędlin po terminie ważności, które znajdowały się w sprzedaży. Rekontrola przeprowadzona po tym fakcie wykazała, że wszystkie produkty zostały ze sklepu usunięte. Aktualnie wciąż przeprowadzamy kontrole pod tym kątem i w innych sklepach. Na bieżąco będziemy oczywiście powracać do tego sklepu – informuje Natalia Sna-dna, kierownik nadzoru i rzecznik prasowy PSSE w Krotoszynie. Tymczasem po pierwszej publikacji doszły do naszej redakcji kolejne „rewelacje”, którym krotoszyński sanepid z pewnością się przyjrzy.
Pracownice, które odwiedziły naszą redakcję twierdzą, że m. in. na dziale mięsnym, oprócz pracy związanej ze sprzedażą mięsa, działa tam również punkt, na którym kroi się warzywa i owoce – nota bene – wydzielony, ale jak dodają – wstęp mają tam mieć tylko pracownicy działu mięsnego. – Dodatkowo, czy to normalne, żeby w trakcie pracy pracownice działów, już nie tylko mięsnego, sprzątały ubikacje swoje i klientów. Przecież mają styczność z żywnością? – pytają panie.
Zdaniem pracownic, obowiązków jest wiele, a większość nie należy do nich, a do kierowników, którzy wyręczają się nimi by mieć mniej pracy.
Rzecznik firmy, Krzysztof Litwinek tłumaczy: – Za utrzymanie czystości w markecie odpowiadają osoby na stanowiskach pracownik porządkowy oraz kasjer/sprzedawca. Pracownicy lady obsługowej nie są delegowani do zadań związanych z utrzymywaniem czystości pomieszczeń sanitarnych. Miejsce do krojenia owoców zostało w ubiegłym roku wyznaczone przez Sanepid ze względu na stały dostęp do bieżącej wody i prowadzi do niego osobne wejście.
Jak dodaje rzecznik, każdy pracownik w momencie podjęcia pracy otrzymuje opis stanowiska. Do obowiązków kierownika dnia należy delegowanie zadań i odpowiedzialności w taki sposób aby zapewnić prawidłową obsługę w markecie. Kierownik dnia ustala priorytety na dany dzień i wyznacza zadania do wykonania, uwzględniając zdefiniowany zakres obowiązków poszczególnych pracowników oraz aktualną obsadę sklepu.
CO NA TO PRACOWNICE I JAKIE BĘDĄ DALSZE LOSY TEJ SPRAWY PRZECZYTACIE W AKTUALNYM NUMERZE ŻYCIA KROTOSZYNA Z 29 MAJA
ZOBACZ RÓWNIEŻ INNE GALERIE i FILMY Z VI POWIATOWYCH ZAWODÓW SIKAWEK KONNYCH:
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?